Rokotukset – Koirat

Tavallisin koirien rokotusohjelma on seuraava: noin 12-viikkoisena annetaan ns. nelosrokote (parvo, penikkatauti, koiran adenovirus ja parainfluenssa). Noin 16-viikkoisena annetaan sama rokote yhdessä saman valmistajan rabiesrokotteen kanssa (lääkelaitos on hyväksynyt yhteiskäytön syksyllä 2011). Sen jälkeen rokotukset tehostetaan noin vuoden iässä ja  sen jälkeen parainfluenssaa lukuunottamatta muut rokotukset kolmen vuoden välein. Luolakoirille vaaditaan raivotautirokotus vuosittain.Linkki Suomen kennelliiton rokotusohjeisiin tästä. On huomioitava, että ulkomaisilla kenneljärjestöillä saattaa olla erilaiset rokotusohjelmat, jotka on syytä tarkistaa ajoissa ennen matkustamista.

Parainfluenssa- ja bordetellarokotteilla valmistaja lupaa immuniteetin kestoksi noin yhden vuoden. Näitä rokotteita suositellaan varsinkin koirille, jotka käyvät näyttelyissä ja kokeissa, jotka vierailevat koirahoitoloissa tai jotka muuten tapaavat paljon toisia koiria.
Erityisessä tartuntavaarassa olevat pennut voidaan edellisten lisäksi rokottaa parvovirusrokotteella tai parvo-penikkatauti-tarttuva maksatulehdusrokotteella jo 6-8 viikon iässä ja bordetella-parainfluenssarokotteella vieläkin nuorempina.
Rokotettavien koirien pitää olla terveitä ja madotettuja, mutta madotusta ei kuitenkaan ole syytä ajoittaa aivan lähelle rokotusta
Rokotussuoja pennuille ei kehity heti vaan vasta muutaman viikon kuluessa. Kuitenkin sanotaan pennuilla olevan sosiaalistumisen herkkyyskausi noin 5-12 viikon iässä. Silloin sen pitäisi saada mahdollisimman paljon mukavia kokemuksia turvallisissa olosuhteissa erilaisista ja eri ikäisistä koirista ja ihmisistä. En kuitenkaan suosittele pennun viemistä koirapuistoon, koulutuskentälle tms. ennen kuin jälkimäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään pari viikkoa.