Turvallista joulun odotusta 16.11.2016

Ole varovainen jouluherkkujen kanssa.

Seuraavassa muutamia ”jouluisia syötäviä”, jotka saattavat olla hengenvaarallisia koirille ja kissoille ja joita siksi pitäisi varoa:

– Koirat ja kissat ovat huomattavasti ihmisiä herkempiä suklaan sisältämille kofeiinille ja teobromidille. 10-kiloiselle koiralle jo reilu 100g tummaa suklaata tai 200g maitosuklaata voi aiheuttaa hengenvaaran!

-Ksylitoli saa koirilla aikaan voimakkaan insuliinin erityksen ja sitä kautta veren sokerin laskun, joka voi olla tappava. 5g ksylitolia 10-kiloiselle koiralle saattaa aiheuttaa akuutin maksavian. Ei tiedetä onko ksylitoli myrkyllistä kissoille.

-Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koirille ja kissoille äkillisen munuaisten vajaatoiminnan, jonka tarkkaa syytä ei tiedetä. Tutkijat ovat kuitenkin selvittäneet, että homeet, torjunta-aineet tai raskasmetallit eivät ole syynä. Myöskään viinirypäleen siemenet eivät ole myrkyllisiä. n.30 g rusinoita 10-kiloiselle koiralle on aiheuttanut akuutin munuaisvian, mutta turvallista annosta ei tiedetä. Tiedetään myös, etttä kaikki koirat ja kissat eivät ole yhtä herkkiä.

-Sipulit ja valkosipuli voivat aiheuttaa vakavan anemian sekä koirille että kissoille. Sipulin sisältämä n-propyl-disulfidi hajottaa punasoluja. On jopa raportoitu sipulijauhetta sisältäneen vauvanruuan aiheuttaneen myrkytyksen kissalle.

-Ylensyönti lievissä tapauksissa aiheuttaa vain mahanpuruja ja oksentelua, mutta vakavammissa tilanteissa pahimmillaan voi lemmikki joutua jopa leikkauspöydälle tai menehtyä. Lemmikit ovat herkkiä äkillisille ruokinnanmuutoksille, joten jouluherkkuja on syytä antaa säästeliäästi. Voimakkaasti turpoavat ja kaasuja muodostavat ruuat ovat tässä suhteessa vaarallisimpia, ja esim. kapearintaisilla koirilla voi seurauksena olla hengenvaarallinen mahalaukun kiertymä. Tavallista huomattavasti runsaampi rasvan määrä taas voi altistaa äkilliselle haimatulehdukselle, jonka ennuste on huono.

-Kuusenkoristeköynnökset saattavat houkutella kissoja ja koiria leikkimään ja syömään niitä. Ne saattavat syödä niitä esim. ruohon korvikkeena. Köynnös kuitenkin jumittuu suoleen ja repii sitä. Tällöin on erittäin suuri riski, että sitä ei saada kirurgisesti poistetuksi ennen kuin se on aiheuttanut korjaamatonta vahinkoa.

-Melkein kaikki joulukukat ovat jossain määrin myrkyllisiä, mutta harvoin kuitenkaan aiheuttavat vakavia myrkytyksiä lemmikeille. Joulutähti ei maineestaan huolimatta ole kovin myrkyllinen. Jouluruusu,tulppaani, hyasintti ja amaryllis ovat myrkyllisiä, samoin myös syklaamit ja atsaleat.